Brugge anno 1562 in de voetsporen van Marcus Gerards

In 1562 tekende Marcus Gerards een bijzonder gedetailleerd stadsplan van de handelsstad Brugge. Nu, bijna een half millennium later, zijn veel plaatsen nog steeds herkenbaar. Deze route neemt je mee langs verschillende plaatsen in de stad die door Marcus Gerards prachtig in beeld werden gebracht. Bij sommige waan je je in de middeleeuwen, bij andere zie je welke invloed de tijd heeft gehad in het straatbeeld.
Met fragmenten uit de kaart kan je je inleven in de welvarende handel van toen. Elke plaats had een rol in deze handel of in het dagelijkse leven van buitenlandse handelsnaties. Het zijn plaatsen die bepalend zijn geweest in de ontwikkeling van Brugge of die onvermijdelijk zijn in een groeiende handelsstad. Marcus Gerards maakte een tijdsopname van Brugge vlak voor die groei tot een voorlopig einde kwam.

In het kader van dit project is er ook een educatief pakket ontwikkeld voor de tweede graad middelbaar onderwijs. Aan de hand van dit pakket kunnen leerkrachten geschiedenis (of aardrijkskunde) hun leerlingen in één lesuur een aantal zaken bijbrengen over enerzijds de werking van een middeleeuwse stad en anderzijds het gebruik van kaarten als historische bron.  De leerlingen gaan zelf aan de slag met de kaart bij het invullen van een aantal oefeningen.
 
Daarnaast is recentelijk ook gewerkt aan een app die bezoekers in Brugge meeneemt langs verschillende plaatsen die op dat indrukwekkende stadsplan staan. Sommige daarvan zien er nog helemaal hetzelfde uit, andere zijn heel sterk veranderd in de afgelopen 500 jaar. Aan de hand van beeldmateriaal, 3D-animaties en een woordje uitleg kom je te weten hoe die plaatsen geëvolueerd zijn in de loop van de tijd.
 
Het educatief pakket zal binnenkort beschikbaar zijn op onze website, maar is nu al te verkrijgen via bruggemuseum@brugge.be. De app Xplore Bruges met daarin de route ‘Brugge anno 1562. Brugse handel in de voetsporen van Marcus Gerards’ is volledig gratis te downloaden in de App Store of Google Play.Meer weten over de kaart van Marcus Gerards? Surf naar www.kaartenhuisbrugge.be/magis of http://www.erfgoedcelbrugge.be/nl/brugge-anno-1562

 

Keer terug