Lessen over diversiteit binnen het Ottomaanse rijk & Turkije in de 20e en 21e eeuw

In het academiejaar 2011-2012 werd een studiedag over Turkije  door de Specifieke Lerarenopleiding (SLO - KUL) Geschiedenis georganiseerd.

Het onderwerp was 'Omgang met diversiteit in het Ottomaanse rijk en het moderne Turkije'.

De Koerdische strijd voor rechten en vrijheden voor culturele minderheden in Turkije wordt al jarenlang onderdrukt. De Turkse staat ziet deze eis immers als een bedreiging voor de eenheid. Nochtans is dat verlangen naar homogeniteit een relatief recent fenomeen. Tot de 19de eeuw verbond het Ottomaanse rijk immers uiteenlopende volkeren, culturen en religies. De omgang met deze diversiteit wordt vandaag getypeerd als opvallend tolerant.

In het geschiedenisonderwijs duikt het Ottomaanse rijk geregeld op. Dat gebeurt veelal in de marge van de Europese politiek. Met deze studiedag wou de SLO van de KUL het perspectief verleggen en de complexe geschiedenis van dit gebied in het centrum van de belangstelling plaatsen.

De praktijklectoren en de studenten van de lerarenopleiding geschiedenis stelden in workshops enkele speciaal voor deze studiedag ontworpen lessen en projecten voor. Deze beslaan zowel de nieuwe tijd als de 19de en 20ste eeuw.

Hieronder vindt u vlugge links naar de lessen:

In de voetsporen van de viziers

Tulpen uit...?

Macht achter sluiers en eunuchen: de Ottomaanse harem

De Armeense kwestie

Diversiteit binnen het Ottomaanse rijk

Oriëntalisme in de 19e eeuw

Het sultanaat in de 19 eeuw

Turkije en de EU

De Koerdische kwestie

 

Keer terug