De Nacht van de Zilveren Maan

De Nacht van de Zilveren Maan

Recensie

Thematiek: Echnaton, volwassen worden
Doelgroep: eerste graad
Onderwerp: Egypte


Inhoud
Achet-Aton zieltoogt. Achet-Aton (Horizon van Aton), de nieuwe hoofdstad van Echnaton, de ketterkoning, ligt op sterven. De koning is dood. De nieuwe piepjonge farao, Toet-anch-Amon, heeft de regering weer overgebracht naar Thebe. Nefertete, de koningin, leeft teruggetrokken in haar paleis. De bewoners ontvluchten de stad in dichte drommen. In de spookstad blijven slechts enkele duizenden inwoners achter. Een van hen is Raja, de enige leerling van de beroemde beeldhouwer Toetmozes. Met zijn vriendinnetje Tamit, zwerft hij door de Dodenstad, op de westelijke Nijloever. Hier komen zij een moordcomplot op het spoor, gericht tegen Nefertete. De leider van de moordenaars is Cheroe, priester van de Dodenstad en grafrover, een man zonder geweten. Hoe gewetenloos wel, ontdekken zij als hij Tamits vader laat vermoorden en diens plaats als opperpriester inneemt.

In Achet-Aton heerst de pest. Hongerige hyena's sluipen door de straten. En Raja kan niets bewijzen tegen Cheroe. Zullen hij en Tamit het complot weten te verijdelen?

Bespreking
De nacht van de zilveren maan is zeker een spannend detectiveverhaal, over het algemeen historisch stevig onderbouwd. De sfeerschepping is meer dan behoorlijk. Toch overheerst vooral de uiterlijke spanning.

Als startpunt en inspiratie neemt de auteur de beroemde portretbuste van Nefertete, die begin deze eeuw in het atelier van Toetmozes werd ontdekt. Hierrond en rond het feit dat Nefertete vrij plots uit de Amarna-archieven verdwijnt, ontwikkelt hij zijn plot.

Persoonlijk hinderen mij twee dingen: dat Echnaton voorgesteld wordt als een dronkelap en het feit dat Van Camp alle feiten nog eens zo duidelijk uitlegt, ook wat door de jonge lezers gemakkelijk uit de tekst kan afgeleid worden. Maar dan schijnt de doelgroep niet te hinderen, want het boek wordt zeer graag gelezen.

Jos Martens

 

Afbeelding

Bibliografische gegevens

Gaston van Camp. De nacht van de zilveren maan. Averbode - Apeldoorn, Altiora, 1993, 152 blz.